Naleśniki z serem, dżemem, czekoladą – no spoko, ale czy jedliście kiedyś z bananem? 

Pewnie mało kto z was wie, że kocham gotować, więc postanowiłem przenieść to chociaż w części na bloga. Stąd długo planowana przeze mnie kategoria „Gotowanie”, w której po roku czasu od utworzenia, pojawił się w końcu pierwszy wpis! Brawo ja!

No więc zaczynamy, co by tu zrobić na samym początku – oczywiście, że ciasto. Bo po co nam farsz do naleśników, jak będziemy musieli go jeść łyżeczka czy coś.

Proporcje ciasta:

Mleko


Gazowana Woda


Jajka


Mąka


Sól


1.5 szklanki


1.5 szklanki


2


2 szklanki


szczypta


Przygotowywanie ciasta:

Ubijać jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Następnie dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy masa nie jest za rzadka. Jeśli chodzi o smażenie, to standardowo, smażymy na płaskiej patelni z małą pomocą masła.

Proporcje farszu:

Bananu


Śmietana


2


Według uznania, na zagęszczenie


Przygotowanie farszu:

IMG_2655

 

Bierzemy dwa banany i przygotowujemy wysokie naczynie, w którym będziemy je miksowac/blendować. Następnie je kroimy i wrzucamy do pojemnika.

IMG_2656

Gdy to już zrobimy, po prostu je miksujemy – zwykłym mikserem, wtedy nasz „farsz” będzie dużo gęstszy, lecz równie dobrze możemy zrobić go blenderem.

IMG_2657

Jedynie co nam zostaje to dodać do niego gęstej śmietany, bądź jogurtu naturalnego, ewentualnie nutelli. Pychota.
Taki farsz przekładamy na naleśniki i zawijamy według uznania. Na górę możemy wrzucić owoce, których obecnie nie mam w domu, ewentualnie polać je biedną śmietaną.

IMG_2659

I koniec. Mamy pyszne bananowe naleśniki, ewentualnie bananowo-czekoladowe.

UDOSTĘPNIJ
  • Możecie mi napisać komentarz, będzie mi miło 🙂

  • yh

    wygląda nieźle 😀

  • Janusz Kowalski

    Brawo Ty! Wygląda to niezwykle apetycznie, tylko jak przy takim jedzeniu zachować właściwą wagę ciała? 🙂

  • Patrycja Nina Rorat

    Całkiem smaczne 🙂 :3